Komende wedstrijden

DUI Duitsland SCO Schotland
Alle wedstrijden »

WK voetbal


WK voetbal

WK Geschiedenis

Voordat de FIFA wereldbeker werd georganiseerd, was het voetbaltoernooi in het kader van de Olympische Zomerspelen het meest prestigieuze toernooi. Toen de voetbalwedstrijden uit de Olympische sfeer verdwenen, maakte de FIFA plannen om een WK te organiseren.
Het kampioenschap wordt sinds het eerste officiële toernooi in 1930 om de vier jaar georganiseerd, met uitzondering van 1942 en 1946, toen het door de Tweede Wereldoorlog niet kon doorgaan.
De laatste WK winnaar is Frankrijk, dat voor de tweede keer won op het WK 2018 in Rusland. Het WK is een internationaal toernooi, dat uiteindelijk eindigt in een eindronde met 32 nationale ploegen.

Het WK van 1930

De eerste wedstrijd in de geschiedenis van de wereldbeker werd gespeeld in Uruguay, in 1930.
Het gastland Uruguay was favoriet om te winnen, omdat het zowel de Olympische Spelen van Parijs in 1924 als de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 had gewonnen. Hun oudste rivaal, Argentinië, had ook het kampioenschap in Zuid-Amerika gewonnen in 1929, en deze rivaliteit was ook te zien in het publiek, waar de meerderheid van de gasten schreeuwden naar de tegenstander.
Alle wedstrijden werden gespeeld in stadions in de hoofdstad Montevideo en de finale ging door in Estadio Centenario.

Joegoslavië en de Verenigde Staten verrasten veel toeschouwers door in hun groep te winnen en door te gaan naar de halve finales. Uruguay heeft Joegoslavië verslaan, nadat ze in hun groep Roemenië en Peru hadden verslagen.

In de finale nam Uruguay het op tegen Argentinië en behaalde het opnieuw een overwinning met vier doelpunten tegen twee, nadat Argentinië met een voorsprong was gestart.
De voetballers van Uruguay hernieuwden hun positie als de trots van de natie.
Sindsdien zijn er 21 WK toernooien gehouden die gewonnen zijn door acht teams. Brazilië won vijf keer en is het enige team dat in elk toernooi een wedstrijd heeft gespeeld.
Andere winnaars van het WK zijn Duitsland en Italië, die elk vier titels hebben. Argentinië, Frankrijk, en Uruguay, hebben elk twee titels. Engeland en Spanje, hebben tot nu toe elk één overwinning mogen vieren.

Wat is het selectieproces?

Kwalificatiefase

Momenteel is er nog steeds een kwalificatiefase, die al bestaat sinds het tweede WK in 1934. De kwalificatiefase kan al meer dan drie jaar voor het volgende WK plaatsvinden, om te bepalen welke teams zich voor de toernooifase kwalificeren.

In de toernooifase strijden de 32 gekwalificeerde ploegen gedurende ongeveer een maand op locaties in het gastland om de titel. Ook het gastland doet mee want dat kwalificeert zich automatisch voor het toernooi.

Gastland

Het gastland wordt gekozen in een stemming door de raad van de FIFA en volgens een exclusief stemsysteem. De voetbalbond van het land dat het evenement wil organiseren, ontvangt van de FIFA een "Overeenkomst voor het gastland" met de stappen en eisen die nodig zijn om een sterk bod te kunnen doen.

De beslissing over het gastland van het volgende WK wordt gewoonlijk zeven jaar vóór het toernooi genomen.

WK Qatar 2022

Het WK van 2022 worden voor het eerst gespeeld in een islamitisch gastland en er zal ook een verandering in het schema zijn.

De wedstrijden worden tijdens het WK van 2022 gehouden in acht stadions, verspreidt over vijf steden, allemaal binnen een straal van 74 kilometer van elkaar, wat betekent dat er geen interne vluchten nodig zijn voor de fans, media en spelers. De organisatoren van het WK van Qatar 2022 zijn creatief geweest in het aanbod van accommodatie dat zij voor die periode aanbieden.

Al-Nuaimi voegde daaraan toe: "De FIFA World Cup Qatar 2022 zal de grootste toestroom van sportfans met zich meebrengen die de regio ooit heeft gezien - en hen kennis laten maken met de Arabische cultuur en tradities. Het is een ongekende kans om een waarheidsgetrouw beeld te projecteren van de Arabische wereld als een verwelkomende, vredevolle en gastvrije regio."

Welke teams doen er mee aan het WK 2022?

Het WK van Qatar is het laatste toernooi met 32 teams, vóór de uitbreiding naar 48 landen voor het WK van 2026.

Met het gastland Qatar meegerekend, kennen we al 15 van de deelnemende ploegen aan de wereldbeker van 2022 en de resterende 17 plaatsen zullen de komende maanden snel opgevuld worden.

Degenen die zich momenteel gekwalificeerd hebben zijn:

 1. Qatar
 2. Duitsland
 3. Denemarken
 4. Brazilië
 5. Frankrijk
 6. België
 7. Kroatië
 8. Spanje
 9. Servië
 10. Engeland
 11. Zwitserland
 12. Nederland
 13. Argentinië
 14. Iran
 15. Zuid-Korea

Wanneer is de loting?

Het Engelse voetbalteam, de Three Lions hebben zich gekwalificeerd en hebben hun plaats in het WK toernooi al gereserveerd. Wales en Schotland bevinden zich nog in de play-offs om te bepalen of ze zich kwalificeren voor het toernooi. Noord-Ierland is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren.
Als Wales en Schotland zich voor het WK kwalificeren, zullen de drie thuisteams, evenals alle overblijvende ploegen, de loting voor de groepsfase in april 2022 te weten komen.

Wanneer zijn er tickets te koop?

De eerste ticketverkoop voor het FIFA WK Qatar 2022 begon met een willekeurige loting op 19 januari 2022.
De ticketprijzen voor inwoners die het WK willen bijwonen, beginnen vanaf 40 Qatarese riyals (€9,35). Dat is de goedkoopste prijs voor de lokale bevolking sinds het WK van 1986 in Mexico.
Voor internationale supporters begonnen de ticketprijzen vanaf 250 riyals (€58), wat een derde minder is dan de tickets voor het WK van 2018 in Rusland. De goedkoopste tickets in de internationale verkoop om het gastland de wereldbeker te zien openen op 21 november, kosten 1100 riyals (€260).
Een ticket voor de finale op 18 december in het Lusail Stadium kost 5850 riyals (€1393), een stijging van 46 procent ten opzichte van de finale van 2018. Fans die zich voor 8 februari aanmelden, gaan dan mee in een loting met degenen die succesvol zijn om op 8 maart bericht te krijgen.

Hoeveel fans worden er verwacht en waar kan ik verblijven?

De organisatoren van het WK schatten dat er ongeveer 1,5 miljoen fans het toernooi zullen bijwonen. Er zijn slechts 175.000 kamers voor toeristen in het land beschikbaar.
Dit totaal bestaat uit traditionele hotels, appartementen en villa's, verzorgd door 10.000 personeelsleden.
In 2019 heeft het gastland, Qatar, een overeenkomst gesloten met een cruisemaatschappij om twee luxeschepen, of "drijvende hotels", te leasen die tijdens het toernooi in de haven van Doha aangemeerd zullen liggen. Dit levert nog eens 4.000 hutten op voor bezoekers.
Wie wil profiteren van het warme weer in Qatar, kan verblijven in een van de twee tentendorpen die in de woestijn worden gebouwd. Er is ook de mogelijkheid om in het buurland van Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, te verblijven en de 70 minuten durende vlucht van Dubai naar Doha te nemen voor de wedstrijden.

Mag er gedronken worden op de FIFA wereldbeker?

De consumptie van alcohol maakt geen deel uit van de plaatselijke cultuur in Qatar, aangezien dit volgens de islam verboden is.
Er wordt echter wel alcohol geserveerd op bepaalde plaatsen in elk stadion. Wie buiten het stadion iets wil drinken, kan terecht in de bars van sommige duurdere hotels in Qatar.
Bezoekers wordt gevraagd om de tradities van het land te respecteren door niet te drinken op openbare plaatsen. Volgens de richtlijnen van de Britse regering is het in Qatar een overtreding om in het openbaar te drinken en dronken te zijn. Als je betrapt wordt op het drinken of dronken zijn in een openbare ruimte, kan je een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden krijgen.

Wat is de dresscode in Qatar?

Qatar is een zeer divers land.
Mensen uit veel verschillende landen werken en wonen in Qatar en de lokale bevolking is gekleed in traditionele thobes en abayas.

Toeristen zijn vrij zijn om hun eigen kleding te dragen, zolang het de Qatari cultuur respecteert en bescheiden is.

Er wordt van toeristen verwacht dat ze meer conservatieve kleding dragen op plaatsen zoals overheidsgebouwen, nationale musea en de Doha's Souq Waqif markt. Als ze op deze plaatsen minder formele kleding dragen, zoals strandkleding, zullen ze hoogstwaarschijnlijk gevraagd worden om zich te bedekken.

Het duurt nog maar een paar maanden voordat er weer een FIFA wereldbeker voor mannen wordt gehouden. Het WK van 2022 zal het eerste toernooi zijn dat in het Midden-Oosten wordt georganiseerd en zal in november en december in Qatar doorgaan.

Bezoek regelmatig Toernooivoetbal.be om op de hoogte te blijven van al het nieuws over het aankomende WK 2022, inclusief meer inzicht in de kwalificaties, het speelschema en de loting. Daarnaast kom je ook alles te weten over de WK Pronostiek voor het aankomende evenement.

Bedrijfspronostiek.be

Een WK Pronostiek voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpronostiek voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspronostiek maak je jouw pronostiek zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden om eeuwige roem!

Bedrijfspronostiek.be »