Komende wedstrijden

DUI Duitsland SCO Schotland
Alle wedstrijden »

WK Qatar zal zes vrouwelijke scheidsrechters tellen


Tinne ·

WK Qatar zal zes vrouwelijke scheidsrechters tellen

Stephanie Frappart uit Frankrijk, Salima Mukasanga uit Rwanda en Yoshimi Yamashita uit Japan zullen samen met Neuza Back uit Brazilië, Karen Diaz Medina uit Mexico en Kathryn Nesbitt uit de VS, geschiedenis schrijven in Qatar 2022, omdat het de eerste keer zal zijn dat er vrouwelijke scheidsrechters zullen zijn op een WK voor mannen, volgens de lijst van scheidsrechters die door de FIFA is bekendgemaakt.
Frappart, 38 jaar oud en sinds 2011 internationaal actief, is de meest bekende en erkende vrouwelijke scheidsrechter. Na het arbitreren van de grootste vrouwentoernooien, waaronder WK finales, werd ze in 2019 de eerste vrouw die de Super Cup finale voor mannen (Liverpool-Chelsea) en in 2020 de eerste die een Champions League-wedstrijd (Juventus-Dinamo Kiev) arbitreerde.
Ze was ook de eerste vrouwelijke scheidsrechter bij een wedstrijd van het Europees kampioenschap voor mannen toen ze werd aangesteld als assistent-scheidsrechter van Danny Makkelie uit Nederland in de wedstrijd Turkije-Italië waarmee het toernooi werd geopend.
Mukasanga was de eerste vrouw die dit jaar een wedstrijd van de Afrika Cup (Zimbabwe-Guinea) arbitreerde, nadat zij de vierde vrouwelijke scheidsrechter was bij de wedstrijd Guinee-Malawi, en Yamashita was scheidsrechter bij de wedstrijd Melbourne City-Jeonnam Dragons Asian Champions League in april van dit jaar.
"We zijn verheugd dat we voor het eerst in de geschiedenis van het WK kunnen beschikken over de scheidsrechters Stéphanie Frappart (Frankrijk), Salima Mukansanga (Rwanda) en Yoshimi Yamashita (Japan), samen met de assistenten Neuza Back (Brazilië), Karen Diaz Medina (Mexico) en Kathryn Nesbitt (VS). Deze benoemingen zijn de bekroning van een lang proces dat enkele jaren geleden begon met de benoeming van vrouwelijke scheidsrechters voor de FIFA mannenjeugd- en seniorentoernooien," aldus Pierluigi Collina, de Italiaanse voorzitter van de FIFA Scheidsrechterscommissie.
"In die zin zullen wij nooit moe worden te herhalen dat het gaat om de kwaliteit en niet om het geslacht", aldus de voormalige scheidsrechter, die zei te hopen dat "het feit dat er vrouwelijke elitescheidsrechters zijn in grote mannencompetities in de toekomst als iets normaals zal worden opgevat en niet langer nieuws zal zijn".
"Ze verdienen het om op de FIFA Wereldbeker te zijn omdat hun prestaties steeds uitstekend zijn en dat is de bepalende factor voor ons." zei Collina.

MATEU, DE ENIGE SPANJAARD

In totaal zijn 36 scheidsrechters, 69 assistenten en 24 leden van het videoteam door de scheidsrechterscommissie van de FIFA aangesteld.
"Zoals altijd hebben we kwaliteit boven alles gesteld en de gekozen scheidsrechters zijn van het hoogste wereldniveau", zei Collina, voorzitter van de Scheidsrechterscommissie van de FIFA, die eraan toevoegde dat Rusland "zeer succesvol was, onder andere vanwege de uitmuntende scheidsrechters" en dat ze "er alles aan zullen doen om het in Qatar nog beter te maken".
Bij de hoofdscheidsrechters valt de aanwezigheid op van drie vrouwen en één vertegenwoordiger van de RFEF, de Valenciaan Antonio Mateu Lahoz, die aan de zijlijn zal worden bijgestaan door Roberto Díaz en Pau Cebrián.
Volgens de FIFA is het project "Road to Qatar 2022" in 2019 van start gegaan. Meer dan 50 scheidsrechtertrio's werden geanalyseerd als potentiële kandidaten en ondergingen een intensieve voorbereiding.
"De pandemie heeft onze activiteiten beïnvloed, vooral in 2020 en begin 2021. Gelukkig was het WK nog een tijdje weg en hadden we genoeg tijd om de kandidaten voor te bereiden. Wij hebben de namen zo vroeg bekend gemaakt omdat wij nog meer willen samenwerken met de voor de FIFA Wereldbeker aangestelde officials en hen de komende maanden willen opvolgen. De boodschap is duidelijk: ga niet op je lauweren rusten, blijf hard werken en bereid je zeer grondig voor op het WK", aldus Collina.
De Zwitser Massimo Busacca, hoofd van de FIFA Scheidsrechtersafdeling, legde uit dat "dankzij een innovatief controle- en ondersteuningsprogramma de FIFA scheidsrechtersinstructeurs alle scheidsrechters nog nauwer en intensiever kunnen begeleiden dan voorheen.
"Dit is een zeer belangrijke factor, waarvan wij aanzienlijke verbeteringen en vooruitgang verwachten in de aanloop naar het WK in Qatar in 2022. Bovendien zullen er programma's op maat worden aangeboden, met name op het gebied van gezondheid en fitness. Elke scheidsrechter zal de komende maanden worden gevolgd en kort voor het toernooi zal een definitieve technische, fysieke en medische evaluatie worden gemaakt, zodat ze in topconditie zijn voor de start van het WK," zei hij.
De geselecteerde officials zullen in juni en juli deelnemen aan verschillende seminaries (Asunción, Madrid en Doha), waar zij video's van echte wedstrijdsituaties bekijken en analyseren, en zullen deelnemen aan praktische trainingssessies met voetbalspelers, die zullen worden opgenomen, zodat de deelnemers onmiddellijk feedback van de instructeurs kunnen krijgen.


Reacties (0)

Er zijn geen reacties gevonden.

Bedrijfspronostiek.be

Een WK Pronostiek voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpronostiek voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspronostiek maak je jouw pronostiek zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden om eeuwige roem!

Bedrijfspronostiek.be »