Komende wedstrijden

ZWI Zwitserland DUI Duitsland

SCO Schotland HON Hongarije
Alle wedstrijden »

De Rode Duivels


In dit artikel vind je een overzicht van de rijke historie van het Belgische Nationaal Elftal, de Rode Duivels, en een reis door het WK en EK verleden van de Rode Duivels.

Een kort historisch overzicht van de Rode Duivels

De eerste officiële wedstrijd - en de eerste interland in Europa waarin twee onafhankelijke landen tegen elkaar speelden – werd gespeeld op 1 mei 1904. De Rode Duivels namen het op tegen Frankrijk in de Ganzenvijver te Ukkel. Georges Quéritet van RC Brussel scoorde na zeven minuten het eerste Belgische doelpunt in de geschiedenis. Toenmalig landskampioen Union St.-Gillis was met zes spelers hofleverancier van het eerste Belgische elftal. De winnaar zou de Trophée Evence Coppée krijgen, maar de wedstrijd eindigde op 3-3 waardoor deze niet uitgereikt werd.

In 1920 deden de Rode Duivels voor het eerst mee aan een groot toernooi en dit op eigen bodem, de Olympische Spelen in Antwerpen. Na overwinningen tegen Spanje en Nederland speelde België de finale om de gouden medaille tegen Tsjecho-Slowakije. Toen België 2-0 voorstond en een Tsjecho-Slowaakse verdediger van het veld gestuurd werd, verlieten zijn teamgenoten het veld en werd België tot winnaar uitgeroepen. Tot op heden is dit de enige overwinning voor de Rode Duivels op een groot toernooi.

De Rode Duivels en het WK

Sinds de invoering van het wereldkampioenschap in 1930 hebben de Rode Duivels zich 14 keer voor de eindronde geplaatst, de eerste keer in 1930 op het inaugurele WK in Uruguay en meest recent voor de eindronde in Qatar in 2022.

De jaren 80 waren een nooit geziene luxe voor de Rode Duivels met als hoogtepunt de halve finale en uiteindelijk de 4e plaats op het WK in Mexico in 1986. Dezelfde generatie had 4 jaar eerder ook al geschitterd op het WK in 1982 waar ze niet alleen hun openingswedstrijd tegen de uittredende wereldkampioen Argentinie wisten te winnen maar ook voor het eerst in hun bestaan de tweede ronde van het WK wisten te bereiken.

In de jaren 90 en 2000’s werden een aantal kwartfinales bereikt maar echt grote prestaties kwamen er pas in 2018 op het WK in Rusland waar de nieuwe generatie Rode Duivels de derde plaats behaalden na een bijna foutloos parcours. Dit is tot heden het beste resultaat van de Rode Duivels op een WK

De Rode Duivels en het EK

Sinds de invoering van het Europees Kampioenschap in 1960 hebben de Rode Duivels zich maar 6 keer voor de eindronde geplaatst, de eerste keer in 1972 en meer recent in 2020.

Bij de eerste deelname in 1972, dienden de Rode Duivels zich als gastland niet te kwalificeren. Na verlies in de halve finale tegen West-Duitsland, wonnen de Rode Duivels uiteindelijk de troostfinale van Hongarije en dit leverde hen de 3e plaats op.

In 1980 deden de Rode Duivels het nog een stap beter. In Rome werd nipt met 2-1 van West Duitsland verloren in de finale. Deze 2e plaats is de hoogste positie die de huidige nummer 1 op de FIFA wereldranglijst ooit hebben behaald op een EK.

Bedrijfspronostiek.be

Een WK Pronostiek voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpronostiek voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspronostiek maak je jouw pronostiek zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden om eeuwige roem!

Bedrijfspronostiek.be »