Komende wedstrijden

KRO Kroatië
 

BRA Brazilië

Meest voorkomende resultaat op een WK & andere statistieken


Tinne ·

Meest voorkomende resultaat op een WK & andere statistieken

In het volgende artikel kijken we naar de meest voorkomende resultaten waarmee een voetbalwedstrijd eindigt. Eerst kijken we naar het WK, maar daarna nemen we ook de resultaten van het EK en de Champions League onder de loep.
Wil je een voordeel behalen bij het invullen van een pronostiek? Lees dan verder en bekijk onze statistieken voor de desbetreffende toernooien en competities.

Meest voorkomende voetbalresultaat op een WK

Het WK wordt sinds 1930 om de vier jaar georganiseerd. De enige uitzondering tot dusver was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het toernooi in 1942 en 1946 niet kon doorgaan. Dit betekent dat we kunnen terugblikken op in totaal 21 toernooien en deze resultaten onder de loep kunnen nemen.
Over alle wereldbekers heen is 1-0 de meest voorkomende uitslag en 128 wedstrijden eindigden ermee. Op de 2e en 3e plaats komen de 2-1 en de 3-1, die respectievelijk 101 en 80 keer voorkwamen. Dit zijn dus de 3 meest voorkomende uitslagen op een WK. Een belangrijke factor hierbij is natuurlijk de play-off fase, waarin een wedstrijd niet in een gelijkspel mag eindigen. Daarom wordt dit resultaat na de groepsfase weggelaten en is het dus ondervertegenwoordigd.
Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd op een WK
In de afgelopen 30 jaar schommelde het gemiddeld aantal doelpunt per wedstrijd tussen 2,2 en 3 doelpunten. Als je verder teruggaat in het verleden, zul je ook veel hogere aantallen vinden, maar door de toenemende professionalisering van het voetbal zijn deze resultaten niet langer relevant omdat het aantal doelpunten tegenwoordig veel dichter bij elkaar liggen dan in de begindagen van het voetbal.

De meest voorkomende resultaten bij een EK

Het op één na grootste toernooi is het Europees kampioenschap. Het vindt gewoonlijk ook om de 4 jaar plaats, maar gaat dan alleen tussen landen in Europa. Het Europees kampioenschap wordt sinds 1960 gehouden en we hebben dus toegang tot de gegevens van 16 toernooien. Maar wat is het meest voorkomende voetbalresultaat op een EK?
Ook op het EK is 1-0 veruit de meest voorkomende uitslag, net zoals op het WK. In totaal eindigden 65 wedstrijden met dit resultaat. Iets daarachter is de nipte 2-1 overwinning met 58 wedstrijden en de 2-0, die 48 keer voorkwam. Het eerste gelijkspel komt pas op de 4e plaats, want 42 keer eindigde er een wedstrijd met 1-1. Daarom raden wij over het algemeen altijd aan om te wedden op een nipte overwinning met één doelpunt verschil.
Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat na de groepsfase de wedstrijden niet meer in een gelijkspel kunnen eindigen (zoals op het WK). In het verleden waren er ook regels zoals de golden goal, waarmee Marco Bode in 1996 voor Duitsland het Europees kampioenschap won. Vandaag is er echter alleen de extra tijd en een strafschoppenserie, maar in beide gevallen is er geen sprake meer van een gelijkspel.

De meest voorkomende resultaten in de Champions League

De Champions League bestaat al bijna 20 jaar en verving in 1992 de "Europese kampioensbeker". Als we terugkijken naar de laatste 20 jaren, zien we dat de 1-1 ook het meest voorkomende voetbalresultaat was. In totaal eindigden 357 wedstrijden met dit resultaat. Daarna volgen nipte overwinningen zoals 1-0, 2-1 en 2-0, die respectievelijk 338, 294 en 280 keer voorkwamen. Dan komt de doelpuntloze 0-0, wat het resultaat was van 256 wedstrijden. De resultaten zijn dus relatief identiek aan die van de andere competities, hoewel er in de Champions League de beroemde regel van het uitdoelpunt geldt.
Net zoals in andere competities werden er in de Champions League de afgelopen 10 jaar ongeveer 3 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Als je verder terug kijkt in het verleden, waren de teams iets defensiever. Omdat in de jaren 2000, er gemiddeld maar slechts 2,5 doelpunten waren per wedstrijd. Natuurlijk vinden wij als toeschouwers het tegenwoordig leuker als er aanzienlijk meer doelpunten per wedstrijd vallen. 5 van de 6 hoogst scorende seizoenen was tijdens de laatste 6 jaar.

Het meest voorkomende voetbalresultaat is een goed begin

De resultaten kunnen dus in twee categorieën worden ingedeeld. Landentoernooien zoals de Wereldbeker of het Europees kampioenschap hebben als voetbalresultaat meestal een nipte overwinning met 1-0 of 2-1. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de weinige groepswedstrijden die er plaatsvinden. Zodra deze voorbij zijn, kunnen de anders zo populaire resultaten zoals een 1-1 niet meer voorkomen. Dit betekent dat in de groepsfase 1-1 een goede weddenschap is, maar in de play-offs is dat natuurlijk niet meer mogelijk.
De situatie is enigszins anders in andere competities en de Champions League. Hier is de 1-1 de meest voorkomende uitslag, gevolgd door de krappe 2-1 of 1-0 overwinningen. Dat komt omdat er over het algemeen meer wedstrijden zijn die met een 1-1 stand kunnen eindigen, want over het algemeen is dat gewoon het resultaat dat het vaakst voorkomt.
Zou jij deze bevindingen willen gebruiken om een pronostiek te organiseren met vrienden of op kantoor? Neem dan een kijkje op www.bedrijfspronostiek.be en schrijf je in voor de 2022 WK pronostiek. Snel, gemakkelijk en gratis.


Reacties (0)

Er zijn geen reacties gevonden.

Bedrijfspronostiek.be

Een WK Pronostiek voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpronostiek voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspronostiek maak je jouw pronostiek zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden om eeuwige roem!

Bedrijfspronostiek.be »