ASE AS Eupen SPC Sporting Charleroi
Alle wedstrijden »

Hoelang duurt een voetbalwedstrijd

Tinne ·

Lees verder en wij zullen je vragen beantwoorden over de rust, wedstrijdduur, pauzes, extra tijd en al het andere dat je moet weten over de volledige speeltijd van een voetbalwedstrijd.

Hoelang duurt één voetbalhelft?

De geschiedenis van het voetbal gaat enkele honderden jaren terug, maar de rust zoals wij die nu kennen bestaat pas sinds 1875. Tegenwoordig duurt de eerst helft 45 minuten, met daarna een rustpauze van 15 minuten. Door de duur tot 45 minuten te beperken, hebben de spelers even tijd om weer op adem te komen.
Dit maakt het mogelijk om de krachten beter te verdelen en sterker te spelen over de gehele duur van het spel. Daarom profiteren zowel spelers als toeschouwers van de twee helften van een wedstrijd. Bovendien is de tweede helft vaak spannender dan de eerste, omdat de teams in de tussenliggende pauze tactische wijzigingen kunnen aanbrengen.
Terwijl de rust in het volwassenenvoetbal na 45 minuten is, kan dit voor jongere spelers anders zijn. Zo spelen de U16/U17 40 minuten per helft en de U14/U15 slechts 35 minuten. De U7 spelen maximaal 20 minuten per helft.

Hoelang is de rust in het voetbal?

De rustpauze tussen de helften duurt 15 minuten. Het geeft de spelers de kans om op krachten te komen en wat te drinken. De coach kan de spelers instructies geven over hoe er gespeeld moet worden in de tweede helft. Hierbij speelt de tussenstand na de eerste helft natuurlijk een belangrijke rol.
De rustpauze in het voetbal wordt ook gebruikt voor wissels, vooral in het geval van ongebruikelijke tussenstanden en gebeurtenissen. Als een team bijvoorbeeld ver achter staat, kan de coach offensief gaan spelen om de achterstand in te halen. Als een speler geblesseerd is of zich onwel voelt, kan de coach deze onmiddellijk laten behandelen of vervangen.
Bovendien gebruiken de coach en het team de pauze ook voor extra motivatie. In het voetbal gebeurt het vaak dat een ploeg na de pauze onherkenbaar is. Dan heeft de coach waarschijnlijk een speciale toespraak gehouden om zijn spelers aan te sporen. Daarom is wat er in de rust gebeurt bijna even belangrijk als het eigenlijke spel op het veld.

Hoelang duurt een voetbalwedstrijd?

De normale speeltijd van een voetbalwedstrijd voor volwassenen is 90 minuten. Deze bestaat uit twee helften van elk 45 minuten. De tussenliggende pauze maakt geen deel uit van de speeltijd en wordt dus ook niet meegerekend. Als je alle tijden optelt, duurt een voetbalwedstrijd van 90 minuten meestal tussen 105 en 110 minuten.
Maar het spel is zelden voorbij na 90 minuten. Afhankelijk van de onderbrekingen tijdens het spel, is er ook blessuretijd. Het spel is pas afgelopen als de scheidsrechter fluit. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd live in het stadion wilt volgen, moet je dus rekening houden met de begin- en eindtijd en met de blessuretijd.
In het volgende deel zullen we uitleggen hoe de blessuretijd wordt berekend. Theoretisch heeft dit ook een invloed op hoe lang de tweede helft duurt in het voetbal. Na de eerste helft kan er extra tijd zijn, maar dit is meestal niet van doorslaggevend belang.

Wat is de lengte van de blessuretijd?

De blessuretijd is bedoeld om de onderbrekingen van de wedstrijd te compenseren. In het voetbal kan dit heel wat zijn en de lengte van de blessuretijd zorgt regelmatig voor discussie bij gelijk opgaande wedstrijden. Nipte overwinningen behoren namelijk tot de meest voorkomende voetbaluitslagen. Voor het achterblijvende team kan de blessuretijd dus niet lang genoeg duren.
Om de blessuretijd te berekenen, houdt de scheidsrechter rekening met alle onderbrekingen van de wedstrijd. Met name de wissels, de behandeling van spelers, tijdverlies en disciplinaire maatregelen tellen mee. De tijd die de scheidsrechter nodig heeft om de video's te evalueren, komt daar ook nog bij.
Daardoor hebben de meeste wedstrijden een blessuretijd van 1-5 minuten. Maar het kan natuurlijk langer duren als de wedstrijd vaak en lang onderbroken is geweest.

WK & EK: Eerste helft en tweede helft

De eerste en tweede helft bij het WK en het EK duurt net zo lang als bij de gewone competitiewedstrijden. Dat betekent twee keer 45 minuten, met daartussen een rustpauze van 15 minuten. Dan is er nog de extra tijd voordat de scheidsrechter het laatste fluitsignaal geeft. Dit geldt echter alleen voor de groepswedstrijden.
In de play-off fase kan er extra tijd worden toegevoegd. Indien de wedstrijd aan het einde van de normale speeltijd en in blessuretijd nog steeds gelijk staat, gaat de wedstrijd over in extra tijd met nog twee helften van 15 minuten elk zonder rustpauze. De teams hebben dus nog 30 minuten (plus een korte blessuretijd indien nodig) om doelpunten te maken en te strijden voor de overwinning.
Indien de extra tijd van 2x15 minuten ook zonder doelpunten eindigt, volgt op het WK en het EK de strafschoppenserie. Hier maken de spelers van de teams om beurten extra doelpunten vanaf de strafschopstip. Er zijn minstens 5 spelers van elk team, maar als er na de eerste 5 geen winnaar is, komen er meer spelers bij totdat één team één doelpunt meer heeft dan het andere.
Door deze speciale regels kunnen WK- en EK-wedstrijden in de eindronde meerdere uren duren. Hetzelfde geldt voor andere toernooien zoals de Champions League, de Europa League of bekercompetities. Daarom is het altijd belangrijk om geduldig te zijn tijdens de play-offs.

Conclusie: De speeltijd in het voetbal duurt tot het fluitsignaal van de scheidsrechter.

Normaal duurt de speeltijd in het volwassen voetbal 45 minuten, maar het is veel belangrijker om op de scheidsrechter te letten. Want pas als de scheidsrechter fluit is de speeltijd of de wedstrijd voorbij.
Meer regels over voetbal en onze pronostieken vind je op onze website. Registreer nu gratis en snel voor de WK pronostiek!